Sahlgrenska Life

Per Dubbsgatan

Om du har vägarna förbi, kanske t.o.m värt en omväg, ska du ta tillfället att titta på förslagen till nya Sahlgrenska Life. Flera av Nordens största arkitektbyråer tävlar om den nya life sciece-satsningen och att få att rita Sahlgrenska Life. 90 000 kvadratmeter planeras när Sahlgrenska Universitetssjukhuset byggs samman med Göteborgs universitet. Förslagen ställs ut i Sahlgrenskas huvudentré och i Academicum på Medicinareberget fram till den 11 mars.

Arkitekttävlingen är ett stort steg mot ett nytt internationellt kunskapscenter i anslutning till Sahlgrenska Science Park. Göteborgs universitet kopplas ihop med norra Europas största universitetssjukhus. Stora moderna ytor skapas för vård, forskning, utbildning och näringsliv inom life science.

Det är tänkt att byggnationen kring Sahlgrenska Life ska skapa ett nytt centrum mellan sjukhuset och universitetet. Det är redan idag en livfull och kuperad plats med både spårvagnar, bilar, cyklar och gående. Vitartes fungerar som projektutvecklingsbolag för Sahlgrenska Life.

När tävlingen är avgjord väntar fortsatt arbete med detaljplanen. Planen väntas kunna gå ut på samråd våren 2017 och allmänhet och berörda kan lämna synpunkter på förslaget. Därefter fortsätter processen med granskning innan detaljplanen antas, sannolikt i slutet av 2018.
Byggstart är planerad till 2019 och första inflyttningen beräknas ske tidigast 2021.

Bild: Arkitekttävling Sahlgrenska Life

Tags: , , , , ,

1 kommentar till “Sahlgrenska Life”

 1. Christer säger:

  Stora förväntningar. På utställningen.
  Gick dit med förväntan att utställningen skulle vara i uppbyggd miljö.
  Vilken antiklimax.
  Bilder med alldeles för mycket/lite information.
  För mycket, då brödtexten är plottrig.
  Textstorleken för liten, vissa spalter skriven för lågt ner på planscherna.
  För lite information gällande parkering för cyklar.
  Idag har parkeringen en undangömd OCH alldeles för liten yta.
  Istället har sjukhusledningen låtit bygga en ödslig och ful öppen tom yta.
  Flera av byråerna satsar på kiosker och caféer.
  Må så. Glöm ej bort oss cyklister!
  Själva grundtanken att bygga ut sjukhuset finner jag positivt.
  Bäst gillar jag Lemniscata.
  vänligen
  Christer

Kommentera