Avancerad produkt

MedTechbloggen återger ett pressutskick om en spännande medicinteknisk produkt:

Den 6 september skriver Danderyds sjukhus och det japanska företaget Cyberdyne Inc. på ett samarbetsavtal för kliniska tester inför produktlanseringen av robotdräkten HAL (Hybrid Assistive Limb) i Sverige. HAL är ett så kallat exoskelett, en robotdräkt för stöd vid rehabilitering. Cyberdyne ingår i satsningen på Technology for Independent Life som ny bransch där Sverige tar täten.

När en person ska röra sig skickas nervsignaler från hjärnan till musklerna. Vid till exempel en stroke försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna, vilket ger personen sämre rörelseförmåga. Men även svaga signaler kan nå musklerna och avläsas via huden. Med hjälp av elektroder som placeras på huden över lämpliga muskler fångas dessa signaler upp, förstärks av robotdräkten och översätts till aktivering av exoskelettet som därmed kan ge stöd för rörelser.

Företaget Cyberdyne Sweden AB är redan bildat och nu ska kliniska tester utföras vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus inför CE-märkning och produktlansering av robotdräkten. De kliniska testerna av robotdräkten HAL siktar i första steget på användning inom den tidiga rehabiliteringen efter stroke och därefter på andra användningsområden vid funktionshinder efter skador och sjukdomar i nervsystemet.

Cyberdyne Sweden AB är Robotdalens andra internationella företagsetablering, tidigare har Giraff Technologies flyttat sitt företag från Silicon Valley i USA till Västerås. Robotdalen arbetar nu för att produkten vid lanseringen ska finnas tillgänglig över hela landet. Robotdräkten HAL finns inte i Sverige sen tidigare och vi ligger i framkant i Europa när det gäller tester och produktlansering.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kommentera