Härlig mix

Dagens Gästbloggare; Ann Bergström:

STORARTAT! filosoferar över medicinteknik och lite annat
Är det möjligt att leva ett liv utan komma i kontakt med medicinteknik på något vis? Det tror inte jag. Det medicintekniska området verkar enormt och även om inte gemene man tänker på det, så är det ofta vi träffar på medicinteknik när vi går till tandläkaren, när vi går till doktorn på vårdcentralen, när kvinnor föder barn etc. etc.
Min erfarenhet av medicinsk elektronik och teknik började tidigt. Min pappa arbetade som medicintekniker i 26 år på Lasarettet i Lund, som det hette då, och jag kan fortfarande komma ihåg fascinationen jag kände när pappa berättade att en respirator hade en lång suck inbyggd vid vart hundrade andetag, ”för så gör man naturligt när man andas”. Vicken grej!!!
När min son läste på Textilhögskolan i Borås lärde han mig att det finns om ”intelligenta textilier”, som t.ex kan känna av hjärtfrekvens och temperatur hos patienter och som kan sköta om medicinering. Det är ju helt fantastiskt! En T-shirt som larmar när hjärtat slår ojämnt! Det låter som science fiction, men är redan verklighet. Där kan man prata om ”life science”.
När jag designar och syr mina kläder och väskor använder jag vanliga tyger och inte intelligenta sådana, men det skulle ju vara roligt att sy kläder med t.ex. inbyggd termostat eller luftkonditionering. Min målgrupp är ”storartade” kvinnor i storlekarna 48-60, som vanligtvis har svårt att hitta fräcka kläder i roliga modeller i starka färger. Om man är storartad är man också varm av sig och att då tvingas köpa kläder sydda i plaster som polyester- och akryltyger för att man inte hittar annat i sin storlek är INTE roligt. Det känns som om man hade Gladpack på sig – och det har man ju i princip.
Jag syr i naturmaterial, mest i linne, och det tänker jag fortsätta med. Det är ett fantastiskt material som är vackert, som andas och som bara blir vackrare med tiden. Det finns de som inte tycker om att gå i linnekläder för att tyget skrynklar mycket. Men betänk då att förr var linne ett tyg för de rika och skrynklorna kallades för ”finskrynklor”. Lärft och vadmal skrynklar som bekant inte alls.
Dessutom kan dessa ”finskrynklor” avlägsnas mycket lätt med en annan form av teknisk apparatur – nämligen strykjärn. Så satsa på linnetyg, sommar som vinter.
Jag är glad att jag får göra det jag är bra på och att medicintekniker gör det de är bra på. På det viset är vi alla glada och Gud i sin himmel…eller?
Sköt om er alla och titta gärna in hos mig på www.storartat.se. Där finns något för storartade kvinnor, inte fullt så storartade kvinnor OCH modiga män.
Ann Bergström
STORARTAT!

.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentera